Введіть номер телефону:
Закрити
brevno.sumy@gmail.com   0506433563(Viber), 0970192881 Передзвоніть мені
Оповідання

Як запарювати віники для лазні?

Як досвідчені банщики, так і новачки підтвердять, що ширяння з віником дарує яскраві відчуття, а за підсумком і чималу користь. Якісне запарювання віника важливе з кількох причин. По-перше, пом'якшене листя і гілки віника не поранять м'яку розпарену шкіру. По-друге, запарений віник стає гнучким, і листя не облітає від кількох помахів. І, що найголовніше, цілющі властивості від ширяння віником розкриваються лише за умови його правильної підготовки. Так, використання банного віника сприяє зміцненню серця та судин, нормалізації артеріального тиску, заспокоєнню нервової системи. Що вже говорити про чудовий дерев'яний (трав'яний) аромат, який лунає від розігрітого листя, гілок і кори!
Способи розпарювання віника залежать від особливостей деревини та типу матеріалу віника. Бувають віники листяні, хвойні та трав'яні. Однак є кілька універсальних прийомів, які підійдуть незалежно від того, це дубовий віник, березовий віник чи якийсь інший.
 
Запарювання віників: рекомендації
 
Для цього процесу вам знадобиться запарник для віників, зграя для лазні або деревне відро для лазні. Перед розпарюванням промийте віник чистою водою. Під час запарювання контролюйте, щоб листя не розкисли і не стали в'ялими.
 
Воду, що залишилася після запарювання, ви можете використовувати для ополіскування голови. Це корисно для коріння волосся та проти лупи.
 
Віник із зелених гілок та листя не запарюється. Його досить сполоснути у теплій воді.
 
Спосіб №1 (швидкий)
 
Занурити віник на кілька хвилин у банний запарник із гарячою водою. Взяти його в парну, не струшуючи воду. У парний віник розпарюємо над розпеченим камінням 20-30 секунд.
 
Спосіб №2 (за 2-3 години)
Занурити віник у запарник або зграю з теплою водою, залишити на 15 хвилин, потім замінити воду на гарячу, накрити кришкою і дати відстоятися протягом 2-3 годин. Віник періодично перевертати.
 
Спосіб №3 (завчасний)
 
За 5-8 годин до лазні промийте віник спочатку в теплій, потім в гарячій воді. Струсіть воду і загорніть віник у пакет. Безпосередньо перед ширянням промийте в гарячій воді і пропарте в парній над камінням.
 
Спосіб №4 (для дубових, березових віників)
 
Листяні віники рекомендується запарювати кілька годин. Потримайте віник 15 хвилин у холодній воді, оберніть вологою натуральною тканиною і залиште на верхній полиці в парній. Безпосередньо перед лазневими процедурами обдайте віник теплою водою.