Введіть номер телефону:
Закрити
brevno.sumy@gmail.com   0506433563(Viber), 0970192881 Передзвоніть мені
Поради

Як правильно обливатися холодною водою в лазні та сауні?

Як правильно обливатися холодною водою в лазні та сауні?
 
Зі старовини до нас дійшли банні традиції з широким спектром процедур, які приносять задоволення, та ще й з величезною користю для здоров'я! Одна з основних лазневих процедур – це, звичайно, обливання холодною водою.
 
Контрастний душ у лазні: у чому користь?
• миттєво звільняє від утоми;
• зміцнює серце та судини;
• нормалізує обмінні процеси;
• відновлює сон;
• покращує настрій;
• підвищує опірність інфекціям та загальний тонус організму.
 
Бондарні вироби для лазні, наприклад підвісне відро водоспад, роблять гартування в лазні простим і зручним. Однак, щоб обгортання крижаною водою не стало стресом для розпаленого після парної тіла, слід дотримуватися принципу поступовості. Дозвольте тілу поступово звикнути до холоду. Привчайте організм до контрасту температур через підготовчі етапи, особливо якщо ви новачок у загартовуванні.
 
Рекомендації щодо підготовки до облиття крижаною водою:
1) Візьміть за правило мити руки та вмиватися холодною водою.
2) Почніть гартування зі ступнів ніг. Почергово занурюйте ступні спочатку у гарячу воду, а потім у холодну.
3) Практикуйте вдома щадний контрастний душ.
 
Поради щодо обливання холодною водою в лазні:
1) Перший сеанс у парній слід закінчити гарячим душем (2-3 хвилини). Знижуйте температуру води до легкого відчуття дискомфорту. Стривайте під струменем холодної води 3-5 хвилин.
 
2) Після другого сеансу в парній знижуйте температуру води до прохолоднішої і перебувайте в душі трохи довше. Захищайте голову від надмірного переохолодження.
 
3) У наступні рази після парної можна пробувати обливання з відра водоспаду. Відро для лазні або дубова зграя для лазні легко замінять цебро водоспад як обливний пристрій. Або можна продовжити контрастні водні процедури у душі. Залишайтеся під максимально холодним душем до 30-40 секунд.
 
Важливе правило процедури обливання - дія низьких температур на організм має бути короткочасним. Не допускайте переохолодження. Навіть досвідченим банщикам слід обливатись не довше однієї хвилини, якщо температура води близько 12 градусів.
Загартовування починайте тільки після того, як тіло добре прогрілося у парній. Можливо, знадобиться кілька заходів. Орієнтуйтесь на власні відчуття.