Введіть номер телефону:
Закрити
brevno.sumy@gmail.com   0506433563(Viber), 0970192881 Передзвоніть мені
Поради

Як підготувати дубову діжку до засолювання: поради та нюанси

Смак солоних огірків, помідорів, квашеної капусти або мочених яблук із дубової бочки ні з чим не сплутати! Все це завдяки особливим властивостям дубової деревини. Дубильні речовини не тільки дозволяють зберігати продукти довгий час, запобігаючи розвитку шкідливих бактерій, але й надають їм незабутнього аромату та неповторного смаку.
Перед першим використанням нова дубова бочка має бути підготовлена. Для цього бочку пропарюють та вимочують протягом 5-30 днів. За цей час деревина набухає та віддає надлишки дубильних речовин.
 
1) Перший етап - пропарювання - передбачає використання гарячої води і пари для того, щоб дрібні щілини, що залишилися, замкнулися, а бочка продезінфікувалася. Заповніть ємність окропом на одну третину і розгойдуйте, поки вода не омий зсередини всю поверхню. Залишіть гарячу воду всередині, накрийте бочку плівкою та зверху – тканиною чи ковдрою, щоб утримати тепло. Через 30-40 хвилин воду можна зливати. Повторити процедуру двічі.
 
2) Етап вимочування допоможе звільнити дуб від зайвих дубильних речовин, а клепка набереться вологи та набухне. Для цього залийте бочку до країв холодною водою та залиште на деякий час. Воду слід змінювати кожні два-три дні (залежить від температури в приміщенні). Чим сухіше і тепле повітря, тим частіше потрібно міняти воду. Коли вода перестане фарбуватись коричневим кольором, процедура закінчена. Кришку вимочуйте разом із бочкою.
 
3) Услід за вимочуванням ретельно промийте бочку спочатку гарячою, потім холодною водою. Деякі рекомендують використовувати для миття кальциновану соду. Переверніть дном догори, щоб вода скла. Заповнюйте продуктами!
 
Важливі нюанси
Будьте готові, що в перші дні замочування з бочки може просочуватися вода. Тому краще заздалегідь знайти місце, яке не боїться вологи. Крім того, врахуйте, що підлога може забарвитися у коричневий колір. До п'ятого дня вимочування дрібні щілини бочки мають закритися. До цього часу може знадобитися доливати в бочку воду, що не вистачає.
 
До моменту першого заливання водою новий бондарний виріб важливо зберігати загорнутим у поліетилен. Так бочка з дуба буде захищена від пересихання, особливо якщо вологість менша за 75% і температура вище +16 градусів.
 
Важливо врахувати, що дубові вироби не варто зберігати у сухих та теплих приміщеннях. Не ставте бочку на землю або на підлогу, інакше може утворитися пліснява. Підкладіть під виріб дерев'яні ґрати.